-w przyszłym roku chciałbym spróbować się w rekrutacji do WSOWL. Nie mam w rodzinie pośród osób, z którymi utrzymuje kontakty żołnierzy, nie mam znajomych żołnierzy, nie chodziłem do szkoły o profilu mundurowym, nie mam kogo zapytać. Do wojska chciałem iść zawsze, ale nigdy nie edukowałem się w tym kierunku, to było takie ciche marzenie. Czytałem, iż na rozmowie kwalifikacyjnej przydatna jest wiedza ogólna, może na temat wojska. Mam rok, by nauczyć się chociaż podstaw, bardzo proszę o pomoc, czy jeśli przeczytam dokładnie ([http://www.insomnia.pl/%5D%5D%5DSPIS_TRE%C5%9ACI%2C_CZYLI__CO_NA_FORUM_%5B%5B%5B-t182523.html]) to wystarczy, aby mieć faktycznie tą przydatną, podstawową wiedzę? Nie chcę wyjść na leniwego, głupiego, et cetera.
-Druga sprawa, jestem zasłużonym honorowym dawcą krwi, za to są punkty podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Chcę jeszcze zrobić kurs pierwszej pomocy, czy punkty są zaliczane i za to i za to, czy dostanę te, bodajże dwa punkty tylko za jedno z w/w?
-Aby otrzymać punkty za dodatkowy język konieczny jest certyfikat czy wystarczy wysoki wynik z matury? (angielski rozszerzony bazowo + niemiecki)
-W przeszłości trenowałem boks i karate (brak jakichkolwiek dyplomów, pasów, robiłem to dla sprawności fizycznej i samoobrony). Czy jeśli zapiszę się na karate na ten rok i uda mi się zdobyć jakiś pas czy może nawet stoczyć pomyślnie jakieś walki to czy to już będzie podstawą do otrzymania dodatkowych punktów?
-To samo odnośnie strzelnicy, również strzelałem hobbystycznie, ale dosyć dawno temu, na tę chwilę moje umiejętności teoretyczne jak i praktyczne(prawdopodobnie)są mierne; aby otrzymać dodatkowe punkty muszę należeć do jakiegoś klubu czy wystarczą kursy strzeleckie? Orientujecie się może ile takie kursy czy godzina na strzelnicy średnio może kosztować? (Może ile Wy płacicie/płaciliście?)
-Niestety nie będę miał czasu na służby przygotowawcze itp. Muszę zdać maturę z matematyki PR i poprawić wyniki fizyczne.
Chciałbym też dowiedzieć się jak faktycznie wygląda dzień, także ogólnie nauka w WSOWL, będę przeszukiwał forum, ale już teraz proszę, jestem tutaj nowy i nie orientuję się jeszcze - jeśli ktoś zna ciekawe artykuły na forum - proszę o linki.