Autor |
"zaciąganie powietrza przez klimę" |
|
Thomy20
|
|
nie wiem nigdy tego nie liczyłem
|
Neptas
|
|
To po jakiego hója składałeś to lusterko, zagrażając jednocześnie bezpieczeństwu na drodze, skoro nie wiesz nawet jakie korzyści dzięki temu uzyskiwałeś? |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
Troszkę oszczędziłem a jeśli z góry jeździłem z wyłączonym silnikiem to już zawsze coś
|
Neptas
|
|
a jeśli z góry jeździłem z wyłączonym silnikiem to już zawsze coś
Przecież maluch ma gaźnik, do rozruchu używa bogatszej mieszanki.
Hója zaoszczędziłeś, zużył tyle samo na odpalenie, albo i więcej.
Chyba, że go odpalałeś strzałem ze sprzęgła, to gratuluję podwójnie pomysłu |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
Odpalałem z popychu jak auto się jeszcze toczyło
|
Neptas
|
|
No to powinni Ci za to zabrać prawo jazdy, najlepiej w komplecie z dowodem osobistym i dorzucić do tego przymusową sterylizację |
Znawca -
 |
|
|
matand
|
|
|
|
inkaa3
|
|
A ja trochę z innej beczki jeżeli chodzi o klimatyzację. Jak często powinno się robić taki przegląd klimatyzacji ? Bo trochę mi wstyd ale długo nikt w moim fordzie tego nie sprawdzał. Gdzie taki przegląd można wykonać? |
 |
|
|
AliBabus
|
|
Podręcznikowo co rok należy co rok odgrzybiać klimę, sprawdzić szczelności układu i poziom freonu, jeżeli jest go za mało należy go uzupełnić. Zbyt mała ilość gazu może spowodować zatarcie się kompresora klimatyzacji.
A zrobić to można już teraz w każdym szanującym się zakładzie mechaniki, każdy już ma maszynę do serwisu klimy.
Więc nie trać czasu i jedź bo, bo taki serwis z odgrzybianiem i dobiciem klimy to koszt ok. 200zł, a jak kompresor fiknie to na prawa 1000+
|
|
Thomy36
|
|
Bez przesady że co roku trzeba serwisować klimę, wymieniać filtr kabinowy tak jak producent nakazuje np. dla Astry co 2 lata lub 30 tys.km a co do nabijania klimatyzacji to jak słabo chłodzi tzn że freon uciekł i trzeba dobić a jak przy 30 stopniowym upale chłodzi to nie ma się czym stresować bo freon jest w układzie. Jak gaz ucieknie to sprężarka się nie włączy więc nie zatrzemy sprężarki. |
 |
|